Zaštita od požara u kuhinji
sa sigurnošću...
Zaštita od požara je doslovno vruća i osobito važna tema s kojom kućni majstori često dolaze u dodir, ali ne računaju do pojave iste – primjerice u kuhinjama. Što nije dovoljno poznato je da izlazni vodovi kuhinjskih napa pri požaru mogu biti jako opasni.
Stoga odgovarajući nacionalni građevinski propisi za korištenje zapaljivih vodova preporučuju klasu zaštite od požara B1 ili B2 (npr. NbauO § 39). Ovi su većinom načinjeni od plastičnih dijelova koji bi trebali biti teško zapaljivi, kako bi se u slučaju požara ograničilo širenje vatre.
Teško zapaljivi ventilacijski kanali
Sustavi ventilacijskih kanala tvrtke Marley ispunjavaju ove propise. Nadzorna dopusnica koju izdaje Ured za ispitivanje građevinskih materijala, ovo nedvojbeno potvrđuje. Kanali se prave od plastičnih materijala koji ne sadrže kadmij te su otporni na udarce i teško su zapaljivi.
U slučaju požara iz štednjaka, primjerice uzrokovanog zapaljenjim uljem u tavi ili kratkim spojem, kanali izlaznog zraka odnosno ventilacijski kanali kuhinjske nape mogu kao fitilj pospiješiti širenje vatre u stanu. Jer masne naslage u kanalima predstavljaju lako zapaljivu podlogu koja u kombinaciji sa zapaljivim kanalima izlaznog zraka može dovesti do razornih zapaljenja.
Pri kupnji cijevi izlaznog zraka bi uvijek trebali voditi računa o „oznaci teške zapaljivosti" i požarne klase DIN 4102-B1!
Suprotno ovome, na tržištu postoje mnogi konstrukcijski dijelovi izrađeni od lako zapaljivih materijala (polistiren) koji u slučaju požara doprinose širenju vatre.