Sustav

I Vi to možete

Marley DreMa je jednostavan za montiranje i primjeren je za instalaciju sustava pitke vode i grijanja.  Nema lemljenja, varenja ili lijepljenja, te čak ni rezač navoja nije potreban. Od alata potrebni su Vam: škare za sječenje plastičnih cijevi, odvijač, čeljusni ključ i kliješta za cijevi.

Priključci

Samo je najbolje dovoljno dobro. Priključci su, tamo gdje je to potrebno, napravljeni od mjedi. Ovaj pouzdani materijal pronašao je svoje pristalice i u krugovima profesionalaca jer posjeduje odlične karakteristike pri uporabi na cjevovodima za pitku vodu. Dobro promišljeni sustav na bazi zavrtnih spojeva s odgovarajućim adapterima ima optimalnu mogućnost prilagodbe na različite cijevne promjere i materijale. Zavrtanje steznog prstena počiva na principu utisnutog spoja – samo čvrstim zatezanjem matice dolazi do dovoljnog stezanja između cijevi i priključka. Na taj je način spoj dugotrajno čvrst te se može  ožbukati.

Cjevovodni sustavi

Neuništiv i posebno čist. Marley DreMa sustav za pitku vodu i grijanje se veoma jednostavno i uz pomoć adaptera ili priključkom zavrtanja spaja na svaki postojeći vodovod. Cjevovodni sustav se po katovima mora postaviti bez prisutne zategnutosti, te se mora štititi od izravnog sunčevog zračenja. Marley DreMa nudi dvije vrste materijala osobitih značajki: plastikom obloženu aluminijsku spojnu cijev  i savitljivu PE-X plastičnu cijev.

Aluminijska spojna cijev

Aluminijsku spojnu cijev ističu posebne značajke: otpornost na toplinu, kemijska postojanost na grijne dodatke, posebno glatke unutarnje površine, što znači slab gubitak tlaka, nema taloženja i nastajanja rupa. Zahvaljujući svojoj savitljivosti, aluminijska spojna cijev veoma se jednostavno i brzo obrađuje čak i kod uskih promjera uporabom Marley savitljive opruge (78,79). Time se štedi na dodatnim spojnicama i kutnicima, ali i na vremenu i novcu.

 1. Osnovna cijev
 2. Prijanjajući sloj
 3. Aluminijska cijev
 4. Prianjajući sloj
 5. Zaštitni sloj na bazi polietilena

PE-X plastična cijev

Visoka savitljivost PE-X cijevi čini instalaciju još jednostavnijom. U slučaju mehaničkog oštećenja cijevi, istu ćete bez problema zamijeniti dodatnom uporabom jedne zaštitne cijevi tzv. tehnikom „cijev u cijev“.

Važne upute

Bojler

 • DreMa cijevi se ne smiju izravno spojiti na hidraulički bojler. Između hidrauličkog bojlera i StecMa  cijevi mora se postaviti metalna cijev minimalne dužine od 1 m.

Smjernica o uštedi energije (EnEV)

 • Cijevi za hladnu vodu se uobičajeno postavljaju u praznu cijev ili s izolacijom za cijevi debljine 4-13 mm.
 • Kod cjevovoda za toplu vodu u stanovima gdje se prostorije griju, nije propisana izolacija, te preporučujemo uporabu cijevi s izolacijom debljine 9 mm ili postavljanje u praznu cijev.
 • Kod cjevovoda za toplu vodu u negrijanim prostorima, koristiti 20 mm debljinu izolacije  (=0,035) W/mK.
 • Cijevi grijanja postavljene u lajsnama podnožja ne moraju biti izolirane jer se ta potreba zadovoljava toplinom grijane prostorije.

Provjera tlaka

 • Prije puštanja u rad cjevovodnog sustava za pitku vodu vodoinstalater treba provjeriti tlak prema DIN 1988 (cca. 20°C, 2 sata, 15 bara). 

Stezni prstenovi

 • Vodite računa o tome da stezni prstenovi na sebi imaju kosi procjep. Bez njega, stezni prstenovi nemaju dovoljnu steznu snagu.
    

Sie möchten diese Information mit anderen teilen?

Marley Deutschland

Ich möchte diese Informationen über einen Social Network- oder einen Bookmark-Dienst teilen: